Jemen: Odnož al-Káidy vyzvala moslimov, aby útočili na diplomatov a misie USA

16.09.2012 Celý región

Káhira 15. septembra (TASR) - Jemenská odnož teroristickej siete al-Káida dnes vyzvala moslimov na celom svete, aby útočili na diplomatov a misie Spojených štátov, v reakcii na film americkej produkcie, ktorý zosmiešňuje islamského proroka Mohameda. V okolí ambasád USA v krajinách Blízkeho východu však dnes vládol obozretný pokoj.

Protesty proti upútavke k filmu, zverejnenej na internete, prebiehali od utorka 11. septembra, pričom stovky rozhnevaných demonštrantov zaútočili na americké a európske ambasády v niekoľkých moslimských štátoch.

"Každý, kto stretne amerických veľvyslancov alebo diplomatov, by mal nasledovať príklad potomkov (hrdinu za nezávislosť) Umara al-Muchtára v Líbyi, ktorí zabili amerického veľvyslanca," uviedla organizácia Al-Káida na Arabskom polostrove vo vyhlásení, zverejnenom dnes na islamistických webových stránkach.

Organizácia je v súčasnosti pokladaná za najaktívnejšiu odnož al-Káidy a pozostáva väčšinou z militantov z Jemenu a Saudskej Arábie.

Vyhlásenie poukazovalo na utorkový útok na americký konzulát vo východolíbyjskom meste Benghází, ktorý si vyžiadal životy amerického veľvyslanca Christophera Stevensa a troch ďalších predstaviteľov.

"Naše snahy by mali viesť k jednému cieľu: k vyhnaniu ambasád Ameriky z moslimských krajín. Pokračujte v demonštráciách, podpaľujte ambasády - tak ako to urobili naši bratia v Egypte a Jemene," uvádzalo sa vo vyhlásení odnože al-Káidy.

Al-Káida vyzvala aj moslimov žijúcich na Západe, aby podnikali útoky na kľúčové ciele, a označila film za "ďalšiu kapitolu križiackych vojen" proti islamu.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región